Checklist om uw webshop te optimaliseren
15 juni 2017 - 12:55, by , in Webshop, No comments

Natuurlijk wilt u dat uw webshop een succes wordt. U wilt hier het allerbeste uithalen. Alleen hoe doet u dat? Hoe zorgt u voor een goede optimalisatie? Wij helpen u hierbij op weg met een uitgebreide checklist. Hiermee kunt u checken of uw webwinkel voldoende geoptimaliseerd is, of dat het tijd is voor wat aanpassingen.

Een eigen domeinnaam

Met een eigen domeinnaam verhoogt u uw vindbaarheid in Google. De zoekmachine gebruikt de URL (het adres van je website) om uw website te indexeren. Met een goede domeinnaam is uw webshop bij een zoekopdracht dus sneller vindbaar voor potentiële klanten.

Bij sommige bedrijven kunt u gratis een website bouwen. Hierbij wordt uw URL getoond met de naam van het bedrijf en uw webwinkel. Als u wel een eigen domeinnaam hebt, dan wordt alleen uw URL getoond. Dit kan Google veel beter indexeren. Bovendien geeft u bezoekers een veel professionelere indruk als u een eigen domeinnaam heeft. Dit wekt veel meer vertrouwen bij potentiële klanten.

De homepage

Een goede eerste indruk maakt u maar één keer, ook met uw webshop. Eén van de belangrijkste zaken is dan ook om voldoende aandacht te besteden aan de homepage van uw webshop. Let hierbij op de volgende punten:

 • De sfeer
 • De pagina-indeling
 • De categorie- en productindeling
 • De tekst

De sfeer

De sfeer bepaalt of bezoekers op uw website blijven of niet. Zorg er dan ook voor dat de sfeer goed bij uw doelgroep aansluit. Ze blijven dan langer op uw website hangen en zullen dus sneller een product bestellen. Natuurlijk hoeft u niet heel uw assortiment op de homepage te laten zien. Vaak geeft een sfeerfoto van de producten die u verkoopt veel meer inspiratie. Je creëert ook meer sfeer door aanspreekbare kleuren en lettertypes te gebruiken.

De pagina-indeling

De meeste webshops bevatten eenzelfde soort pagina-indeling. Hier zijn de meeste online shoppers dan ook aan gewend. Ze verwachten dit ook bij uw webshop. Volg dan ook de pagina-indeling van grotere, bekende webshops. Een logische indeling ziet er zo uit:

 • Paginaheader en het logo links bovenin of in het midden bovenin
 • Navigatiemenu bovenaan of aan de linkerkant
 • Winkelwagen rechts bovenin
 • Zoekbalk bovenin. Meestal is dit rechts bovenin of net onder de winkelwagen
 • Een footer onderaan de pagina. Hierin wordt verwezen naar de contactgegevens, service, algemene voorwaarden, de nieuwsbrief, reviews, enz.

De categorie-en productindeling

U verhoogt de gebruiksvriendelijkheid door alle bij elkaar horende producten logisch in te delen. Kijk eventueel hoe andere, populaire webshops dit hebben gedaan.

De tekst

De hoofdtaak van uw homepage is om uw bezoekers in een oogopslag duidelijk te maken waar ze zijn, wat u verkoopt en waarom u de beste keuze bent. Plaats dan ook een korte, bondige en informatieve tekst op de homepage.

Duidelijke categorie- en productpagina’s

Met duidelijk categorie- en productpagina’s optimaliseert u uw webshop. Maak een duidelijke, logische route van uw homepage naar de categorie- en productpagina’s.

Categoriepagina’s

Met een aantal duidelijke categoriepagina’s geeft u de oriënterende bezoeker inspiratie. Verleidt uw bezoekers met mooie afbeeldingen van uw producten en unieke, lekker leesbare content.

Productpagina’s

Uw productpagina’s dienen erop gericht te zijn om bezoekers te overtuigen uw producten te kopen. Een overzichtelijke productpresentatie met duidelijke productinformatie is dan ook een must.

Het aantal afhakers verminderen

Ook tijdens de koopfase, kunnen bezoekers nog afhaken en de winkelwagen verlaten. U heeft het natuurlijk niet zelf in de hand of een potentiële klant uiteindelijk een aankoop bij u doet en klant wordt. Wel kunt u de koopfase positief beïnvloeden door u webshop op de juiste manier in te richten. Hieronder enkele tips om het aantal afhakers te verminderen:

 • Zorg voor een transparante communicatie van uw voorwaarden. Voorbeelden hiervan zijn een duidelijke communicatie over de verzendkosten, garantie, levertijd en retourneren
 • Kies voor een betaalmethode met een betrouwbaar imago. Dit is een betaalmethode die veel wordt gebruikt in het land waarin u uw producten verkoopt. In Nederland is dit iDeal.
 • Zorg ervoor dat uw website een professionele en betrouwbare uitstraling heeft en dat klanten hier veilig kunnen betalen. U bereikt dit onder meer met een eigen domeinnaam, een professioneel webdesign, een betrouwbare betaalmethode, webwinkelkeurmerk en klanten reviews.
About author:

Geef een reactie

Tips & Tricks