De populairste webwinkel software op een rijtje
Meerder schermen met design
25 september 2018 - 8:44, by , in Webshop, No comments

In het verleden was kennis van programmeertalen noodzakelijk om een webwinkel te bouwen. Vandaag de dag kan iedereen een webwinkel bouwen met eenvoudige software zoals WooCommerce, OpenCart en Shopify. Het aantal aanbieders neemt de laatste jaren toe. Voor ons genoeg reden om een artikel een over de populairste software voor een webwinkel te schrijven.

Meerder schermen met design

Aandachtspunten voor het kiezen van de juiste software

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het ontwerpen en realiseren van je eigen webwinkel is het verstandig om je eerst in te lezen in de verschillende mogelijkheden van het platform. Wanneer de eerste handleidingen te ingewikkeld zijn, of de software een belangrijke functie mist is het verstandig om nog even verder te kijken. Tijdens je zoektocht kun je verder kijken naar de volgende factoren:

 1. Ontwerpmogelijkheden
  Kijk goed naar de beschikbare templates. Zo heeft open software als WordPress duizenden templates beschikbaar en kies je bij Lightspeed uit 60 templates.
 2. Mobielvriendelijk
  Bijna de helft van het aantal internetgebruikers surft online met een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. Een mobielvriendelijke template is dan wel zo handig.
 3. Zoekmachinevriendelijk
  Voor het verkrijgen van bezoekers uit de zoekresultaten is optimalisatie van de webpagina’s een vereiste. Kies voor een webwinkel software dat het optimaliseren van je webwinkel makkelijker maakt. Zo kun je bij WordPress in combinatie met WooCommerce verschillende plug-ins installeren, waarmee je de metadata (titel en omschrijving) eenvoudig invult.
 4. Conversie-optimalisatie
  Uiteindelijk wil je bezoekers omzetten in transacties. Bij conversie-optimalisatie test je verschillende ontwerpen om erachter te komen welke het meeste conversie oplevert. Kies daarom voor webwinkel software waarmee je webpagina’s eenvoudig kunt aanpassen.

Welke webwinkel software wordt het meest gebruikt?

Uit een onderzoek van Cart2Cart in augustus 2017 kwam naar voren dat WooCommerce met 2 miljoen gebruikers de meest populaire webwinkel software van dit moment is. In dit onderzoek zijn aanbieders die zich alleen op de Nederlandse markt richten achterwege gelaten.

Maar wat is nou de top drie van de meeste populaire webwinkel sofware?

1. WooCommerce

WooCommerce is verreweg het meest gebruikte platform om een webwinkel te bouwen. Ten opzichte van 2012 is het aantal installaties in dit jaar 14 keer keer zo groot. Deze open webwinkel software is een plug-in die je alleen kunt installeren op een WordPress website. Het voordeel hiervan is dat je gebruikmaakt van de gebruiksvriendelijke interface van WordPress. Er zijn speciale webwinkel templates ontwikkeld die er – zonder al teveel aanpassingen – professioneel uitzien. De mogelijkheden zijn oneindig door het grote aanbod van WordPress templates en WooCommerce extensies.

2. OpenCart

Met meer dan 318.000 gebruikers staat OpenCart op de tweede plek. In tegenstelling tot WooCommerce is dit een licentie software. Dit betekent dat alle templates en plug-ins intern ontwikkeld worden. Het voordeel hiervan is dat alles zeer eenvoudig werkt en dat je zonder technische kennis een professionele webwinkel bouwt. Het nadeel is er minder mogelijkheden zijn dan bij een open software. Daarnaast betaal je een vast bedrag per maand.

3. Shopify

Het Canadese Shopify staat op de derde plek met ongeveer 270.000 gebruikers. Shopify is een licentie webwinkel software en heeft haar gebruikers te danken aan het gebruiksgemak. Ook heeft het hoge budget voor marketing en advertenties een rol gespeeld bij de toename van het aantal gebruikers. Shopify is vooruitstrevend en ontwikkelt steeds meer templates en extensies. De mogelijkheden zijn al groot en deze nemen in de toekomst alleen maar toe.

Nederlandse webwinkel software

Zoals aangegeven zijn de aanbieders CCV, WebwinkelSucces en Shoptrader niet meegenomen in het onderzoek. Zij richten zich namelijk alleen op de Nederlandse markt en eventueel op andere Europese landen. Het voordeel van CCV, WebwinkelSucces en Shoptrader als webwinkel software is dat ze compatibel zijn met de Nederlandse markt. Zo is het eenvoudiger om btw te heffen en worden er koppelingen met boekhoudsystemen aangeboden. Daarnaast spreek je je eigen taal wanneer je contact met de klantenservice opneemt.

About author:

Geef een reactie

Tips & Tricks